miércoles, 13 de marzo de 2013

COM TREBALL LES MEVES COMPETÈNCIES?


COM TREBALL LES MEVES COMPETÈNCIES EN AQUEST CONTEXT?

ANÀLISI DEL DAFO

 
 
D
 
 
DEBILITATS O PUNTS FEBLES
Els suports educatius són per hores, i quan falta una mestra, cada hora entra una mestra de suport diferent. Això per als fillets és un poc caòtic, ja que a vegades entren mestres que no coneixen de res.
 
 
A
 
 
AMENAÇA
Les retallades que s’estan vivint avui en dia a les escoles, les tutores es troben molt saturades i atenen als infants de manera global, i això impedeix que hi hagi una atenció més individualitzada.
 
 
 
 
F
 
 
 
 
FORTALESES O PUNTS FORTS
Els racons compartits (ja que permeten als infants relacionar-se amb altres infants de la mateixa edat o d’una altra edat), els aprenentatges parteixen dels interessos dels infants i les seves vivències, les coordinacions conjuntes de tot el centre, formació del professorat (comissions, cursos cep...), transparència (permeten a les famílies la participació en les activitats del centre, portes obertes), espais grans i variats...
 
 
 
 
 
O
 
 
 
 
 
OPORTUNITATS
Les famílies que ens aporten tot allò que poden per a poder dur a terme els projectes així com la seva col·laboració en tot allò que se’ls hi demana.
Als voltants de l’escola hi podem trobar una sèrie de recursos que ens podem oferir moltes oportunitats per als infants:
·         Al costat de l’escola hi podem trobar un parc amb les estructures naturals, de llenya, on els infants poden estar amb contacte amb la natura.
·         L’escola es troba situada en tercera línia de la mar, amb lo que els infants poden gaudir de la platja i de la mar.
·         Per devora de l’escola, a menys de 500 metres hi podem trobar el port, on hi ha les embarcacions que els infants estan estudiant.


A partir de l’anàlisi del centre a partir del DAFO he arribat a aquestes conclusions.
Referent a lo dels suports, penso que com a mestre el que s’hauria de fer és conèixer una mica més a tots els infants de l’escola, així d’aquesta manera, quan entri a una altra aula, els infants no es sentiran tan estranys davant una altra mestra. I s’hauria d’intentar que el suport que entri dins l’aula sigui de més de una hora, intentant que així els infants no es sentin tan estranys i puguin agafar més confiança amb els infants.

En quant a les retallades, no podem fer res, però com a mestre, el que es pot fer és tenir una ment oberta, i pensar una mica més en positiu, cercar estratègies per trobar la part bona de la situació.

En aquesta escola un dels punts forts és la relació entre els infants però també la relació entre els mestres, és un tema a destacar i bastant important a l’hora de treballar en una escola infantil. Per això, penso que una de les coses que he de millorar, és la de tenir una ment oberta, intentar entendre, escoltar i reflexionar sobre tot allò que diuen els meus companys, no tancar-me només amb les meves idees, amb allò que jo penso que està bé. Pot ser lo meu està bé, però lo de demés també està bé.

En quant a oportunitats, la meva classe com a amics de la mar que som, hauríem de poder aprofitar tots els recursos que tenim al nostre abast, com ara la mar, que està molt a prop i hi podem arribar a peu, allà hi podríem veure tot allò que hi ha dins la mar, com ara els peixos, les algues, les roques, els vaixells que hi ha,...

ETIQUETES:

2.1: Amb aquesta etiqueta vull demostrar que he puc identificar els meus punts forts i els meus punts febles de les meves capacitats o competències.

3.2: Una vegada fet un anàlisi del centre, puc aportar reflexions i opinions sobre el funcionament del centre i la seva dinàmica actual.

lunes, 4 de marzo de 2013

NARRACIÓ: MOMENT DE LES FEINETES


NARRACIÓ DEL MOMENT DE LES FEINETES:

Durant aquests dies, s’està fent un mini-projecte sobre les pinzellades, per a la iniciació a l’escriptura, diguem una pre-escriptura.
A mi, personalment, em crida l’atenció, la manera en què ho fa la meva tutora, probablement no sigui la única, però a jo m’agradaria compartir-la amb vosaltres.
El primer que fa es preparar la taula per els infants, col·locant els llapis en forma de triangle perquè l'infant pugui agafar el llapis millor i materials que ella necessita.
En el cas d’avui prepara un llapis amb goma d’esborrar al cap, diferents colors de temperes, com ara el groc, el vermell, el taronja, el blau, el verd i el rosa, i la fulla de DINA3 amb els punts ja fet com a model.
Damunt la taula col·loca la fitxa del nom de l’infant que farà la feineta, ja que depenent de quina és la feina que es fa, l’agrupament és individual, per parelles, trios, o quatre persones, però no més, és fa feina molt amb petit grup, d’aquesta manera es pot centrar més amb els infants.
En aquest cas, la feineta s’ha fet de manera individual.
Una vegada tot això preparat, la mestra crida a l’infant corresponent i s’asseu al devora. Li demani que escrigui darrera el seu nom amb el model de fitxa que prèviament ha col·locat al damunt la taula.
Una vegada escriu el nom, normalment, ho fan sense ajuda de la mestra, encara que no sempre està posat clarament el nom, es gira la fulla i es comença la feina.

S’explica a l’infant una mica el que ha de fer, i l’infant, amb les consignes clares, comença a fer-ho. Es deixa a l’infant que ho faci lliurement, només li rectifica si l’infant no segueix les consignes que la mestra li ha donat o si l’infant demana ajuda.
Una vegada acabada la feineta, li demana si ha de fer res més, en cas negatiu li dóna les gràcies i l’infant s’aixeca per anar a jugar a una altra cosa.
En cas positiu, se li demana que és el que li falta a fer, i depenent del que li digui, la mestra duu a terme un diàleg amb l’infant per a veure si realment allò que diu que falta és necessari posar-ho.
Espero que us hagi servit i que haguem après alguna cosa nova amb aquesta pràctica.